LD "Zec" D.Motičina

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Home Povijest

Povijest

U Donjoj Motičini postoji duga tradicija lovstva što svjedoči velik broj lovaca u samom mjestu, a na što utječe vjerojatno sam položaj mjesta, okružen starim hrastovim šumama i prekrasnim poljima.

Iz političkih i nekih drugih razloga u ne tako dalekoj prošlosti u Donjoj Motičini nije bilo moguće osnovati lovačko društvo. Osamostaljivanjem Hrvatske, te spletom niza raznih okolnosti, nekolicina odvažnih zaljubljenika u lov i prirodu potiče nekoliko sastanaka sa svim lovcima iz mjesta, te iznose inicijativu o osnivanju lovačkog društva i zakupu jednog ili više lovišta. Prijedlog ne podržava većina lovaca u strahu da novo lovačko društvo neće moći zakupit lovište.

Unatoč tome 29. siječnja 1996.godine u prostorijama tadašnjeg Mjesnog odbora održana je osnivačka Skupština Lovačkog društva „Zec“ Donja Motičina, na kojoj je donesen Statut društva, te izabran prvi predsjednik Dragan Zlosa i njegov zamjenik Matija Peršić.


Prvi članovi društva, odnosno ljudi koji su vjerovali u svoje mogućnosti bili su: Dragan Zlosa, pok. Matija Peršić, pok.Ivo Peršić - djed, Josip Hvizdak, pok. Vladimir Patajac, pok. Vinko Szabo, Zdravko Bakač, pok. Darko Martinović, Danko Trošić, Antun Mihaljević, Davor Vrabac (pripravnik) i pok. Mirko Petrić (pripravnik).

Godinu dana kasnije, točnije 27. ožujka 1997. godine društvo uspijeva na javnom natječaju tada u Požeško-slavonskoj županiji zakupiti otvoreno zajedničko lovište broj XXVIII „Donja Motičina“ površine 1296 ha, a kojim i danas uspješno gospodari.

Kroz društvo je do sada prošlo 40 lovaca, a obučeno je 10 lovnih pripravnika. Udruga trenutno broji 16 članova. Članovi imaju 6 lovačka psa sa položenim radnim ispitima.

Svjesni zakonskih obveza, društvo u suradnji sa Kinološkim društvom „Našice“ iz Našica redovno organizira kinološke manifestacije. Društvo posjeduje umjetni rov za ispit pasa jamara kojeg su članovi sami izgradili.

Kao najmlađa a ujedno i najmanja udruga, prihvaća sve zadaće koje pred nju postavlja Lovački savez Osječko-baranjske županije, i tako 1999. godine organizira centralnu proslavu zaštitnika lova i lovaca SV. Huberta, a godinu dana kasnije izlučno natjecanje pasa ptičara Kup Sv.Huberta.

Najstariji član ujedno i najstariji lovac po lovačkom stažu Ivo Peršić, Antunov, 2001. godine poklanja društvu zemljište u lovištu, na kojoj su iste godine postavljeni temelji za lovačku nadstrešnicu. Nakon nepune tri godine lovačka nadstrešnica prerasta u lovačku kuću, na koju su lovci jako ponosni.

Društvo je 2007. godine produžilo zakup lovišta na deset godina te se obvezuje dalje raditi na unapređenju lovstva, i to posebice okupljanju mladih, sudjelovanju u školskim slobodnim aktivnostima, te poticati na očuvanje prirode i njenih ljepota!

2017. godine ponovno je produžen zakup lovišta, ali su dobrim gospodarenjem povećani fondovi krupne divljači i uvedene su nove vrste!

 

FOTO - lovački uspjesi 2020/21

Najnovije vijesti

15. travnja u prostorijama Općine Donja Motičina načelnik općine Željko Kovačević potpisao je Ugovore o odobravanju jednokratnih financijskih potpora za provedbu projekata udruga. Između ostalog odobrena su sredstva i za lovačke udruge. Tako je LU „Jelen“ iz Našica dodijeljena sredstva u iznosu od 7.000,00 kn za sadnju poljoprivrednih površina raznim kulturama, a LD „Zec“ Donja Motičina dodijeljena su sredstva u iznosu od 15.000,00 kn za uređenje lovačke kuće.

FOTO - nadzorna kamera

FOTO - skupni lov 2020.g.

Baner

Lovidba u studenom

Baner
LISICA, ČAGALJ, TVOR, MUNGOS, KRMAČA, cijelu godinu, osim ženke kad je visoko bređa ili dok vodi mladunčad